Første gang jeg skulle flytte – på kollegie

I denne artikel fortæller Lars Holdgaard som er medstifter af FarvelMor.dk, om dengang han flyttede første gang.

Da jeg i 2008 søgte ind på Danmarks Tekniske Universitet, så opdagede jeg pludselig at det jo egentlig lå over en time væk i transport. Det ville betyde jeg skulle sidde over 2 timer i offentlig transport hver dag, hvilket jeg syntes var ekstremt meget i forhold til hvad jeg havde været vant til. Der gik derfor et par dage hvor jeg var lidt i tvivl om det hele, også kom jeg hjem til konklusionen: Så må jeg jo flytte!

Jeg søgte et kollegie inde på findbolig.nu, hvor der skulle være nogle måneder ventetid. Dog fik jeg dog tilbudt et værelse allerede 1½ måned før jeg skulle starte på DTU – den blev accepteret også var jeg klar til at flytte. Huslejen var 2300kroner om måneden, samt et depositum på omkring 5000kr.

Den store fordel ved et kollegie er at der er sørget for mange ting i forvejen. En af de rigtig store udgifter ved at flytte hjemmefra er køkkenet, hvor der skal bruges bestik, tallerkener, knive, gryder, pander og en million andre ting – det fulgte automatisk med da der var et fælleskøkken. Det gjorde selve mine indkøb nemmere og billigere, da jeg “kun” skulle have inventar til et 12m2 værelse samt toilet. Da jeg havde bord og sovesofa allerede, blev det flyttet. Jeg havde i første omgang ikke behov for nogle indkøb, udover en kontorstol og en lille hylde.

Her kom første store overraskelse.. De møbler skulle jo også samles. I hele min barndom samlede min far den slags, så nu stod jeg med det selv. 2-3 Timer senere stod jeg dog med en færdig kontorstol samt et færdigt møbel – noget mere vakkelvornt end min far ville have lavet det, men det virkede.

Dagen efter kom min anden overraskelse: Jeg havde mad til overs. Så skulle jeg jo bruge sølvpapir. Og hvor er det lige man køber det? Min mor havde alle dage købt den slags, så jeg havde INGEN ide. Jeg endte med at ringe hjem og spørge, og er lige siden blevet mobbet med det i familien… (Hint: Kig i supermarkedet)…

Når man flytter på kollegie kan man enten være rigtig heldig, rigtig uheldig eller lidt imellem. Da man ofte er 10-20 mennesker på en fælles gang, så er det bedst hvis der som minimum er nogle få rigtig sociale væsener der kan løfte hele gangen ind til at være rigtig social. Personligt ramte jeg noget midt i mellem, hvor jeg aldrig blev super glad for gangen. Hvis det er vigtigt for en af det bliver sjovt på selve gangen, så må man jo tage skeen i egen hånd og være social og lave arrangementer.

Efter at have boet ude i over en måneds tid, var jeg rigtig glad for det. På dette tidspunkt var jeg single, så det var nemt at gå i byen og møde piger. Jeg kunne selv spise når jeg ville. Jeg kunne selv gå i seng og stå op som jeg selv ville. Det lille værelse irriterede mig ikke, men fælleskøkkenet irriterede mig en smule. Der blev aldrig rigtig ryddet op og der var som regel en stank derude. Det er svært at gøre så meget ved en person, men går man meget op i det og går forrest, så kan man påvirke meget selv.

Efter noget tid blev jeg meget overrasket.Mit værelse begyndte at stinke. Det var lige meget hvor meget jeg luftede ud – der kunne få nogle få minutter, også var der en irriterende duft. Det var ikke en super gennemtrængende og slem luft, men stadigvæk nok til at blive rigtig irriteret. Her fandt jeg ud af det handlede om at lave en grundig rengøring. Det er ikke nok at støvsuge lidt her og der, der skal rengøres i bund. Toilettet skal renses, væggene skal have en omgang, der skal vaskes gulv, sengen skal skubbes ud så støvsugeren kan komme til. Især på et lille værelse er det vigtigt.

Der er dog ikke nogen tvivl om det var det hele værd. Rengøring og madlavningen var lidt træls, men alle de fordele i at have frihed og være sig selv, overstiger det meget. God oplevelse!