Guide til køb af computer (eller tablet)

For mange år siden, der var det både dyrt og svært at købe en computer. I dag er det heldigvis blevet meget nemmere, da alle de computere du finder i en computerbutik egentlig er i orden. Resten af artiklen antager du er en normal computerbruger ,som primært tjekker Internettet, laver skrivearbejde og  måske spiller lidt spil.

Går du ned i enhver Fona, Expert eller Bilka, så har de en masse standardmodeller, i prislejet fra 2.000-15.000 kroner.  For langt de flestes behov, så fungerer alle sammen rigtig godt. Det er derfor sjældent ”indmaden” i computeren du skal tænke så meget over, men mere nogle fysiske begrænsninger:

 • Stationær eller bærbar
 • Vægten af computeren
 • Størrelsen af skærmen
 • Hvor lang tid holder batteriet?
 • Er det en PC eller en MAC?

Lad os gennemgå disse 4 ting, som vi hos FarvelMor er noget vigtigere end alt det som der er indeni computeren (og her vil mange IT-nørder nok blive meget sure – men da du ikke skal spille det nyeste MegaAwesome Super Nørde Spil 7, så går alt sammen nok…).

Stationær eller bærbar
Hvis du ikke spiller tunge spil, så er der ingen grund til en stationær computer. Den eneste grund til at overveje det, er at den kan trække tunge programmer og computerspil. Langt de fleste kan sagtens klare sig med en bærbar, som i øvrigt bruger meget mindre strøm end en stationær (og når du er flyttet hjemmefra er det IKKE ligegyldigt).

Da vi antager du er en normal forbruger, vælger vi altså bærbaren.

Vægten af computeren
RJo lettere computeren er, jo bedre. Bærbaren bliver formegentlig slæbt rundt, og derfor betyder 500g for meget ret meget. Prøv at hold nogle forskellige bærbarer, og står valget imellem to forskellige – sørg for at vælg den lette.

Personligt sørger jeg altid for at finde de lette modeller i butikken, som samtidig har en 13 tommer skærm.

Størrelse af skærmen
Det er vigtigt at købe en computer som har den rigtige skærrmstørrelse. Der findes følgende standardmodeller:

 • 11 Tommer (de helt små bærbarer – som også kaldes en netbook)
 • 13,3 Tommer
 • 15 Tommer
 • 17 Tommer

Nogle foretrækker en helt lille skærm, andre foretrækker en stor skærm. Man skal selvfølgelig huske at jo større skærm, jo mere vejer computeren formegentlig også. Derfor er det en god ide at vælge en så lille skærm som du kan leve med.

Til hovedparten vil vi anbefale en 13 tommer eller en 15 tommer.

Hvor lang tid holder batteriet?

Det er utrolig rart der ikke skal tænkes på hvor lang tid batteriet holder, fordi det simpelthen bare holder på strømmen. Det er derfor altid rart at spørge om den holder over 4-5 timers brug.

Vær dog opmærksom på at det antal timer som der bliver oplyst batteriet holder, ikke passer 100%. Batteriet bliver hurtigt noget dårligere, samt det kun er når du sidder roligt og skriver at tidsantallet holder.

Er det en PC eller en MAC?
Når du skal købe, så kan du vælge imellem en PC computer og en Macbook. Der er ret stor forskel på de to. Kendetegn ved en Macbook:

 • Den har et gennemført design
 • Den bruger et andet styresystem end Windows. Hvis du har været vant til normale computere, så kommer der en omvæltning da en Macbook er noget anderledes. Mange brugere vil mene det er langt mere intuitivt end ved en normal computer, men har du været vant til det andet – så kommer der noget af en omvæltning.
 • Den er dyr i forhold til det som der er inde i computeren
 • Batteriet holder ret længe

Om der vælges det ene eller det andet, er lidt religion. Nogle vil sige det er det bedste du kan gøre i verden, imens andre synes det er forfærdeligt.

Vores anbefaling, hvis din økonomi vel og mærke er til det noget dyrere Macbooks, er at spørge en ven/veninde om du kan prøve den i en dags tid. Det er vigtigt at prøve den forskel som der er.

Bærbar eller tablets?

Da iPaden kom frem i 2010, blev valget af computer noget sværere. Nu er der tablets på banen, som i nogle sammenhænge fint erstatter en computer.

Tablets er generelt meget lækre, da de:

 • Vejer meget lidt
 • Er meget nemme at transportere rundt
 • Kan holde strøm længe
 • Er meget behageligt at sidde ved – både i transport, i hjemmet og hos venner

Spørgsmålet er så: Kan de erstatte en bærbar computer? Og ja, hvis du har meget simple behov. Grænsen går i mine øjne på om du skal lave andet end at tjekke Internettet.

Det sekund du skal til at bruge den til meget skrivearbejde, lave lektier og spille computerspil – så er den absolut ikke optimal. Derudover er der et problem med netbank på nogle tablets – bl.a. iPad.

Jeg ser en bærbar og en tablet som to forskellige ting, og det skelner ved om hvorvidt du har skrivearbejde eller ej.