Så meget tjener du efter skat

Når man er færdig med sin uddannelse, så får de fleste et arbejde. Ideen i et arbejde er at man møder op på arbejdet 5 gange om ugen, også får man til gengæld nogle penge. Når du underskriver din ansættelseskontrakt, så får du en eller anden løn. Det kan være lønnen er 16.000, 25.000, 40.000 osv. Alt efter hvilke job man får, skifter lønnen.

Desværre, så er det ikke alle de penge som du får ud på din konto. Der skal nemlig betales skat, og der skal – alt efter hvor meget du tjener – betales ret meget i skat.

Selve regnestykket for hvor meget ud præcis får udbetalt, er desværre ret komplekst. Når folk siger de betales ”35% i skat”, ”45% i skat” eller en dag ”70% i skat!” – så er det en samling af forskellige ting. Der er nemlig parametre som:

  • AM-bidrag (8% af indtjeningen))
  • Kommuneskat (her betales du den største del af skatten – ofte omkring 25%)
  • Personfradrag på 42.900 (penge som du kan tjene uden at betale skat)
  • Bundskat (3,67%)
  • Kirkeskat
  • Topskat

Alt dette regnes så sammen, og giver en samlet skatteprocent. Det skifter alt efter hvilken by du er i, om du er tilmeldt folkekirken eller ej og alt efter hvor meget du tjener.

Den typiske skatteprocent for rigtig mange, især nyuddannede ligger dog omkring 35-40%. En god regel når du skal regne med hvor mange penge du har, er derfor at gange din indtjening med 0,6.Det antager du har 40% skat, og med en ret god buffer, har du et OK billede af hvor meget du tjener.

Hvis en person tjener rigtig meget, så er det ikke hele personens indtjening som bliver beskattet af topskat. Det er første efter 389.900 kroner om året (2010-sats), at det resterende beløb bliver beskattet af topskat. Så selvom vi har en tøj topskat i Danmark, så er det et fåtal som rent faktisk har en skatteprocent tæt på topskattene. Et eksempel er min far som forrige år havde en indtjening på omkring en million kroner, hvor den faktiske skatteprocent stadigvæk ”kun” var omkring 50%.