Sådan ændrer du din adresse

Når du flytter, så er det meget vigtigt at melde flytningen til folkeregisteret – det er nemlig lovpligtigt. Heldigvis er det simpelt at melde flytning, men det er noget man skal huske. Det skal gøres tidligst en måned før din flytning senest 5 dage efter din flytning ellers kan du få en bøde.

For at melde flytning skal du ind på borger.dk. Før i tiden kunne det også gøres via brev, men i dag kræves det du gør det online.

Du skal bruge NemID for at melde flytningen – så det skal du sørge for at have på forhånd.

Meld flytning online:
https://www.borger.dk/Selvbetjening/Sider/fakta.aspx?sbid=8674

Værd at vide

Når du har meld flytning kan der gå op til 2 uger før dine oplysninger kan ses i CPR-registret på Min Side.

C/o-adresse hvad er det?

Står dit eget navn ikke på døren når du flytter ind hos en ejer eller lejer, har du pligt at oplyse navnet på den du bor hos i feltet ‘Hos (c/o betyder “Care of”)’.
Alt afhængig af kommunens procedure kan du risikere at din sambo skal bekræfte at det er sandt du bor der for at minimerer chancerne for snyd.

Din adresse kan ændres af folkeregistret

Har folkeregistret dig mistænkt for at opgive en falsk adresse kan de igangsætte en undersøgelse om din oplyste adresse er sand. Hvis de kan bevise at du bor på en anden adresse end oplyst til folkeregistret eller du nægter at ændre din adresse kan de ændre den – så sorg for at have din korrekte adresse oplyst.

Post Danmark vil også gerne vide hvor du bor

D. 1. november 2010 stoppede posthusene med at udleverer flyttemappen hvilket betyder du nu skal melde flytning til Post Danmark online. Du har stadig mulighed for at få tilsendt gratis flyttekort hvis du bestiller dem. På den måde kan du danne dig et overblik over hvilke relevante personer og virksomheder der kender til din nye adresse.

Særlige regler om postkasser

Nu er reglerne omkring postkasser ens for alle: gamle som unge, byboer som folk der bor på landet. D. 1. januar 2012 trådte der en regel i kraft der betyder at din postkasse skal stå ud til skellet ved den nærmeste offentlige vej. Dog er der en undtagelse: hvis du bor på landet med en afstand på mere end 50 meter.

Flyttehælp til arbejdssøgende

Når du er tilknyttet et jobcenter som arbejdssøgende er der måske hjælp at hente i forbindelse med din flytning. Tag kontakt til jobcenteret i en kommune, du fraflytter for at høre om dine muligheder for at få hjælp.
Det er forskelligt fra kommune til kommune om der er hjælp at hente det skal du lige være opmærksom på.

Lægeskift ved flytning

Når du flytter er det gratis at skifte læge og du får kvit og frit tilsendt et nyt sygesikringskort. En ting du skal være opmærksom på er at din nye læge skal bo 15 km. væk fra din nye adresse.

Hvis du ønsker at have en læge der bor længere væk end 15 km. skal du have lægen til at udfylde en planket som gives til den kommune du bor i. På planketen giver lægen sit samtykke til at han/hun gerne vil have dig som patient. Hvis det drejer sig om København, Frederiksberg, Tårnby eller Dragør kommune er afstanden dog kun 5 km. før du er nød til at hive planketten frem og bede om en underskrift af lægen.
Du kan altid skifte læge senere så koster det bare 180kr. Kryds fingre for at du får en god læge!

Flyt til de varme lande

Hvis du flytter til udlandet er der nogle ting der er værd at være opmærksom på. Bl. a. skal du være opmærksom på om du kan beholde din folkeregisteradresse.

Væk i under seks måneder

Når du er udrejst i 6 mdr. eller under kan du beholde din folkeregisteradresse hvis du ikke låner, fremlejer eller lejer din bolig ud i mellemtiden. Det betyder at du i hele perioden skal have fuld rådighed over din danske bolig. Har du rådighed over din bopæl i noget af tiden mens du er væk kan de enkle kommuner gå ind og lave en vurdering af din sag og de afgøre så om du kan stadig kan være registreret med en dansk bopæl.

Udlandsflytning skal oplyses

Før du drager af sted på dit udenlandske eventyr skal du lige huske at melde flytning i den kommune du bor i før flytningen. Når du har meldt din flytning til udlandet registreres du som udrejst i CPR-registret.

God idé

Det er en god idé hvis du går til den danske ambassade i det land du flytter til og lader dig registrerer.

Sygesikring i udlandet

Flytter du til udlandet med henblik på at arbejde og du ikke længere har en dansk bopæl er du ikke tilknyttet folkeregistret længere. Det betyder at du ikke har en social sikring i Danmark mere. Dit gule sygesikringsbevis skal afleveres til den kommune du sidst boede i inden flytningen. Hvis du tager på ferie i Danmark skal du være opmærksom du ikke bare kan gå til lægen som du hidtil har været vant til.

Når du flytter til udlandet er det en god idé at følge op på reglerne for sygesikring i det pågældende land. Nogle lande har et skattefinansieret systemer som det danske mens andre lande forlanger at du køber dig en sygeforsikring selv.